Nélkülözhetetlen főzőkurzus: az olasz konyha alapjai 4 részben

Az olaszoknál az étkezés központi szerepet tölt be a mindennapokban. De hogy hogyan, azt négy részes tanfolyamunk alatt mutatjuk meg az előételtől a desszertig. Itt olyan különleges fortélyokat leshetnek el szakácsainktól, amiket aztán otthon a vendégek előtt vagy az ünnepi asztalon készséggel bemutathatnak.
A tanfolyamok külön-külön is megállják a helyüket, átfogó képet nyújtanak az  olasz konyha sajátosságairól.
1. Antipasti - előételek: külön művészete van az előételeknek, amik a várakozást könnyítik meg, és nemcsak a gyomornak de a szemnek is tetszetősek. Az első óra az előételek és a vendégváró falatok világába kalauzol el bennünket. Egyszerű, könnyen elérhető alapanyagokból, kevés ráfordítással ízletes, igényes és dekoratív ételeket tudunk vendégeink elé varázsolni. Az előétel sosem hiányozhat egy olasz étlapról, hiszen ez a bemutatkozás része, ami a vendéget maradásra bírja. Sok helyen ezt kérés nélkül tálalják az éttermekben, de a privát rendezvényeken önálló ételként is megállják a helyüket.

2. Primi piatti - első fogások: általában könnyed tészta vagy rizsből készült ételekről van szó, amikel a második órán foglalkozunk részletesebben. Szakácsunk bemutatja, hogyan gyúrjuk mi magunk a tésztát és milyen szószokat készítsünk hozzá. Megismerkedünk az igazi tésztagyúró géppel, és megtanuljuk, hogy milyen tésztához milyen szósz illik. Szakácsunk a legizgalmasabb és leghosszabb tésztákat készíti el: tagliatellét, papardellét és taglionét készít frissen, hozzá finom súgót, azaz szószt is főz. Ezen kívül megtanulunk tökéletes állagú, finom, krémes parmezános risottót is készíteni. Ez ugyanis a risottók alapja. Ha már a friss tésztát és a risottót magabiztosan készíted, utána bármikor tudsz majd ebédet vagy vacsorát varázsolni akár 20-30 perc alatt. 

3. Secondi piatti - húsos ételek: az olaszoknál a húst csak friss és jó minőségű alapanyagból készítik, hirtelen sütve, friss mediterrán fűszerekkel, mint a rozmaring, kakukkfű vagy zsálya. Csirke, sertés és borjú, népszerű és nagyon jól variálható alapanyagokká válnak egy hozzáértő szakács kezében. Egyszerű és finom receptek, ahol  ismét a fűszerek játsszák a főszerepet. Ha nem szívesen készítesz húsos ételeket, mert macerásnak tűnik, akkor mindenképp gyere el, mert megtanulhatod, hogy az egész nem is olyan nagy ügy. 

4. Dolci - édességek:  Ez az óránk lesz a legédesebb, itt semmi mással csak desszertekkel foglalkozunk!
Azt már megszokhattuk, hogy az olaszok a konyhában csak finomat tudnak alkotni, de amit a cukrászok tudnak, az megér egy külön fejezetet. Ez alkalommal megmutatjuk, hogyan kápráztathatjuk el otthoni vendégeinket olyan különleges olasz desszertekkel, mint a szicíliai eredetű cannoli, aminek különleges tésztáját mi itt helyben készítjük, vagy az Észak-Olaszországra jellemző "tiramisú". De azt is megtudhatjuk, hogy Toszkánában a kekszet tej helyett édes borba mártogatják.



H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Tészták frissen gyúrva - tájjellegű olasz konyha ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.06.21. 17:00, szombat

Az olasz konyha nem hiába a tésztaételeiről híres, hiszen a félsziget minden szegletében alkottak valami különlegeset belőle. Ráadásul az Olaszországban honos durum búzából készült lisztből igazán jól formálható alaptészta gyúrható, ami a főzést is jól állja és nem mállik szét. Ezért van az, ha egy olasznak nem "al dente" tésztát tálalnak fel, vagyis nem roppan a foga alatt, akkor meg sem eszi. 

Tészták frissen gyúrva - tájjellegű olasz konyha ÉLMÉNYFŐZÉS

Olasz nyelvű főzés Giulióval!

2025.06.24. 18:30, kedd
Zárjátok a tanévet Giulio olasz nyelvű élményfőzésével. Erre az alkalomra tervezte a menüsort, a jó hangulat pedig szokás szerint garantált.
Olasz nyelvű főzés Giulióval!

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.06.28. 17:00, szombat

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.01. 18:00, kedd
Az olasz húsételek titka a fantázián és a minőségi alapanyagokon múlik: meglepő kombinációk, egyszerű elkészítés és persze egy két mesterfogás teszik majd ellenállhatatlanná az itt elkészített ételeket - Giulionak köszönhetően remek receptekkel gazdagíthatjuk a repertoárunkat.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.04. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.18. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.19. 11:00, szombat

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.26. 11:00, szombat

Enrico egy tengerparti olasz nyaralást hoz el nekünk a konyhánkba. Jártatok már az olasz tengerparton, fürödtetek Ravennában, ettetek Ripieniben valami finomságot? Ha már volt szerencsétek ezekhez a csodálatos tájakhoz, akkor biztosan szívesen nosztalgiáztok velünk, ha pedig még csak tervezitek, vagy csak szeretnétek kipróbálni ezeket az ételeket, akkor is várunk szeretettel. 

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS