Igazi carbonara recept - tejszínnel vagy tojással?

Igazi carbonara recept - tejszínnel vagy tojással? Örök vita tárgya, hogy a carbonara spagettit (pasta alla carbonara - magyarul szénégető spagettinek is hívják) tojással vagy tejszínnel kell-e készíteni. 
Nos, az egész fogás lényege az egyszerűség, a hozzávalók könnyű beszerezhetősége és eltarthatósága, hiszen a szénégetők nem az urak voltak - így aztán a tejszín ki is esik a hozzávalók közül, hiszen nem jellemző, hogy a legszegényebb háztartásban is megtalálható lenne. De induljunk messzebbről. A carbonara Róma környéki étel, de a nagy, klasszikus, Ada Boni-féle római szakácskönyvben, amit 1930-ban adtak ki, még nem szerepel. 1944 után tűnik csak fel a receptje, miután amerikai katonák megismertették Európát a baconnel. A klasszikus carbonara receptben tehát pecorino (juhsajt), tojás és szalonna vagy bacon szerepel. Az eredeti receptnek azonban sok variánsa létezik, a pecorinót például - elsősorban a nemzetközi színtéren - gyakran helyettesítik parmezánnal, és van, aki egész tojás helyett csak a sárgáját használja, sőt létezik vegetáriánus carbonara is: ebben a szalonnát cukkinivel kell helyettesíteni. Valamint valóban van egy tejszínes variáció is, ez egy kicsit nehezebb ételnek számít. Szóval a tejszínpártiak se keseredjenek el: lehet úgy is carbonarát készíteni.
Az igazi, eredeti recept lényege azonban az, hogy a kifőtt tésztát (ami alapvetően spagetti) forró serpenyőben, olívaolajon megforgatjuk, és erre öntjük rá a reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) összekevert felvert tojásokat. 

H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.06.28. 17:00, szombat

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.01. 18:00, kedd
Az olasz húsételek titka a fantázián és a minőségi alapanyagokon múlik: meglepő kombinációk, egyszerű elkészítés és persze egy két mesterfogás teszik majd ellenállhatatlanná az itt elkészített ételeket - Giulionak köszönhetően remek receptekkel gazdagíthatjuk a repertoárunkat.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.04. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.18. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.19. 11:00, szombat

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.26. 11:00, szombat

Enrico egy tengerparti olasz nyaralást hoz el nekünk a konyhánkba. Jártatok már az olasz tengerparton, fürödtetek Ravennában, ettetek Ripieniben valami finomságot? Ha már volt szerencsétek ezekhez a csodálatos tájakhoz, akkor biztosan szívesen nosztalgiáztok velünk, ha pedig még csak tervezitek, vagy csak szeretnétek kipróbálni ezeket az ételeket, akkor is várunk szeretettel. 

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS