A Minestrone leves, egy hagyományos Primi Piatti
Olaszországban, mely egy zöldségekben gazdag leves, ami minden évszakban más a
szezonálitás miatt. Térségenként is különböző, Rómában tésztával együtt fogyasztják,
Milánóban rizzsel, és van ahol csak zöldségek vannak a levesben. Mindegyik
változata megegyezik abban, hogy több, különböző zöldséggel készül,
hüvelyesekkel együtt.
Minestrone leves
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 karfiol
- 1/2 csokor petrezselyem
- 2 burgonya
- 1 póréhagyma
- víz
- 1 gerezd fokhagyma
- Zeller
- 2 paradicsom
- 1 konzerv bab
- Olívaolaj
- 1 csésze fagyasztott zöldborsó
- Babérlevél
Minden zöldséget kockára vágunk.
Egy lábosban olívaolajra dobjuk a kockára vágott hagymát, zellerszárat, répát,
póréhagymát, majd pirítjuk 10 percig lassú lángon. Mikor megpuhultak
fűszerezzük, babérlevéllel, petrezselyemmel, bazsalikommal és
rozmaringgal. Adjuk hozzá a leszűrt
babot, majd felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. 10 percig lassú tűzön főzzük,
hozzá tesszük a karfiolt, majd öntsünk
rá vizet, hogy ellepje, és ismét hagyjuk 10 percig főni. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük újra vízzel
és lefedve 20 percig főzzük. Beletesszük a borsót, paradicsomot. Fűszerezzük,
sóval, borssal, jól megkeverjük és újabb 15 percig főzzük, amíg minden zöldség
megpuhul. Parmezánnal megszórva tálaljuk.
(Fotó forrása: https://www.repubblica.it/)