Pizza készítés - egy étel, amit mindenki szeret

Pizza készítés - egy étel, amit mindenki szeret Menjünk együnk pizza-t! - Előfordult már vajon valaha, hogy egy társaságban valaki erre azt mondta volna: bocs, én nem megyek, mert nem szeretem a pizzát! Ugye, nem?

Lehet, hogy a nápolyiaknak sikerült feltalálniuk azt az ételt, amit mindenki szeret? Ha egyáltalán a nápolyiak találták fel a pizzát... 


Valóban, a pizzát általában nápolyi eredetű ételnek tartják, holott a sikertörténet kezdetéről nem sokat tudunk. Az mindenesetre bizonyos, hogy messzire kell visszamennünk, ha az első pizzaszerű ennivaló megjelenésének idejére vagyunk kíváncsiak. Magának a szónak az első írásos megjelenése még magának az olasz nyelvnek a megjelenése előtt, a népi latinban történik 997-ben.

Ma leginkább nápolyi eredetűnek tartják a pizzát, bár más itáliai városok is igényt tartanak az elsőségre. Ami biztos, hogy a paradicsommal és mozzarellával megrakott nápolyi variánst, a Margheritát tekintjük alappizzának. Ezenkívül körülbelül egymillió változata létezik, gyakorlatilag mindenki azt tesz rá, amit akar - nyilván ezért szeretheti jószerivel mindenki.


Elkészítési mód (pontosabban megjelenés) szerint háromféleképpen csoportosíthatjuk a pizzákat: van a klasszikus, nápolyi változat, a kerek pizza (pizza tonda vagy pizza napoletana), aminek a formáját kézzel, gyakran a levegőben dobálva a masszát alakítják ki a pizzasütők. Aztán van a szeletben árult pizza (pizza al taglio), amit hatalmas, általában szögletes tepsikben sütnek, és kitesznek a kirakatba. Éppen emiatt (és mert gyakran kell utólag melegíteni) a tésztája kicsit eltér a klasszikusétól: olyan lisztet kell használni, amihez több vizet lehet adni, így nem szárad ki akkor sem, ha hosszabb ideig kell állnia. És végül van a hatalmas pizza (pizza alla pala), amit a kerek pizzákhoz hasonlóan közvetlenül a sütőlapon sütnek, és aztán súlyra árulják.



H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

2025.07.17. 18:00, csütörtök

Mindenki szeretne kirobbanó formában lenni. Lehetséges mindez oly módon, hogy közben nem koplalunk, hanem finom olasz ételeket fogyasztunk? A válaszunk: igen! A mediterrán diétával legalábbis biztosan. 

Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat! Főzzük ki együtt a karcsúság titkát!

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.18. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.19. 11:00, szombat

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.21. 18:00, hétfő

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.25. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.26. 17:00, szombat

Enrico egy tengerparti olasz nyaralást hoz el nekünk a konyhánkba. Jártatok már az olasz tengerparton, fürödtetek Ravennában, ettetek Ripieniben valami finomságot? Ha már volt szerencsétek ezekhez a csodálatos tájakhoz, akkor biztosan szívesen nosztalgiáztok velünk, ha pedig még csak tervezitek, vagy csak szeretnétek kipróbálni ezeket az ételeket, akkor is várunk szeretettel. 

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS