Pizza készítés - egy étel, amit mindenki szeret

Lehet, hogy a nápolyiaknak sikerült feltalálniuk azt az ételt, amit mindenki szeret? Ha egyáltalán a nápolyiak találták fel a pizzát...
Valóban, a pizzát általában nápolyi eredetű ételnek tartják, holott a
sikertörténet kezdetéről nem sokat tudunk. Az mindenesetre bizonyos, hogy
messzire kell visszamennünk, ha az első pizzaszerű ennivaló megjelenésének
idejére vagyunk kíváncsiak. Magának a szónak az első írásos megjelenése még
magának az olasz nyelvnek a megjelenése előtt, a népi latinban történik 997-ben.
Ma leginkább nápolyi eredetűnek tartják a pizzát, bár más itáliai városok is igényt tartanak az elsőségre. Ami biztos, hogy a paradicsommal és mozzarellával megrakott nápolyi variánst, a Margheritát tekintjük alappizzának. Ezenkívül körülbelül egymillió változata létezik, gyakorlatilag mindenki azt tesz rá, amit akar - nyilván ezért szeretheti jószerivel mindenki.
Elkészítési mód (pontosabban megjelenés) szerint háromféleképpen csoportosíthatjuk a pizzákat: van a klasszikus, nápolyi változat, a kerek pizza (pizza tonda vagy pizza napoletana), aminek a formáját kézzel, gyakran a levegőben dobálva a masszát alakítják ki a pizzasütők. Aztán van a szeletben árult pizza (pizza al taglio), amit hatalmas, általában szögletes tepsikben sütnek, és kitesznek a kirakatba. Éppen emiatt (és mert gyakran kell utólag melegíteni) a tésztája kicsit eltér a klasszikusétól: olyan lisztet kell használni, amihez több vizet lehet adni, így nem szárad ki akkor sem, ha hosszabb ideig kell állnia. És végül van a hatalmas pizza (pizza alla pala), amit a kerek pizzákhoz hasonlóan közvetlenül a sütőlapon sütnek, és aztán súlyra árulják.
H | K | Sze | Cs | P | Szo | V |
---|---|---|---|---|---|---|
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra
Mindenki szeretne kirobbanó formában lenni. Lehetséges mindez oly módon, hogy közben nem koplalunk, hanem finom olasz ételeket fogyasztunk? A válaszunk: igen! A mediterrán diétával legalábbis biztosan.
Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat! Főzzük ki együtt a karcsúság titkát!

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS
Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza?

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS
Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza?

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS
Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza?

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS
Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza?

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS
Enrico egy tengerparti olasz nyaralást hoz el nekünk a konyhánkba. Jártatok már az olasz tengerparton, fürödtetek Ravennában, ettetek Ripieniben valami finomságot? Ha már volt szerencsétek ezekhez a csodálatos tájakhoz, akkor biztosan szívesen nosztalgiáztok velünk, ha pedig még csak tervezitek, vagy csak szeretnétek kipróbálni ezeket az ételeket, akkor is várunk szeretettel.
