La pasta asciutta, avagy az olasz száraz tészták világa
Ami nekünk csak „tészta” az egy olasz háztartásban spaghetti, spaghettini, bucatini, farfalle, penne, mezze penne, sedani, fusilli és sorolhatnánk a formájuk, nagyságuk és barázdáltságuk alapján besorolható tésztaféléket. És ha hiszik ha nem, minden alakzathoz másféle szósz illik.
Egy átlag olasz háziasszony konyhájában a "pasta asciutta" egy mindennapos étel.A száraz tészta egy kész alapaanyag amiből egészséges, gyors, és változatos ételeket lehet varázsolni minden nap, amit ráadásul a gyerekek is imádnak!
Miért is szeretik legfőképpen a gyerekek a tésztát? Miért más, ahogy az olaszok a tésztát készítik?
- Az olasz száraz tészta durum búza lisztjéből készül, tojás felhasználása nélkül. Ez a fajta tészta sosem fog elázni, keménységét hosszan megőrzi és ha frissen főve eszed, akkor még rágni is kell – ezért hívják „al dente” – vagyis „fog alá való” keménységűnek. De azért azt ne felejtsük, hogy egy átlag olasz háztartásban nem „melegítik” a másnapos tésztát, hanem mindig csak az adott mennyiséget főzik le.
- A húsos ételeknél jóval könnyebben emészthető, mivel a kifőtt tészta dominál, a szósz csak ízesítés képpen kerül rá
- A szószok variációjának igazából csak a fantázia szab határt, így látszólag ugyanabból az ételből változatos ízvilágot tudunk varázsolni
Szakácsunkkal a következő ételeket fogják elkészíteni:
- Spaghetti ai pomodorini datteri, aglio e basilico - Spagetti tészta fokhagymás, bazsalikomos, édes datolyaparadicsommal ízesítve
- Linguine al pesto genovese - Lapos "nyelv" tészta klasszikus, helyben készült, genovai pesztóval
- Penne al ragú - "Toll" alakú tészta paradicsomos marha raguval
- Pasta pasticciata - Sült, rakott tészta olasz módra
- Penne con pancetta, funghi porcini e panna - Penne tészta császárhússal, vargányagombás, tejszínes szószban
- Sorbetto al limone - Hűsítő citrom szorbet
