A Minestrone leves, egy hagyományos Primi Piatti Olaszországban, mely egy zöldségekben gazdag leves, ami minden évszakban más a szezonálitás miatt. Térségenként is különböző, Rómában tésztával együtt fogyasztják, Milánóban rizzsel, és van ahol csak zöldségek vannak a levesben. Mindegyik változata megegyezik abban, hogy több, különböző zöldséggel készül, hüvelyesekkel együtt.

Minestrone leves

  • 1 vöröshagyma 
  • 1 sárgarépa
  • 1 karfiol
  • 1/2 csokor petrezselyem 
  • 2 burgonya
  • 1 póréhagyma
  • víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Zeller
  • 2 paradicsom
  • 1 konzerv bab
  • Olívaolaj 
  • 1 csésze fagyasztott zöldborsó 
  • Babérlevél

Minden zöldséget kockára vágunk. Egy lábosban olívaolajra dobjuk a kockára vágott hagymát, zellerszárat, répát, póréhagymát, majd pirítjuk 10 percig lassú lángon. Mikor megpuhultak fűszerezzük, babérlevéllel, petrezselyemmel, bazsalikommal és rozmaringgal.  Adjuk hozzá a leszűrt babot, majd felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. 10 percig lassú tűzön főzzük, hozzá tesszük a  karfiolt, majd öntsünk rá vizet, hogy ellepje, és ismét hagyjuk 10 percig főni.  Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük újra vízzel és lefedve 20 percig főzzük. Beletesszük a borsót, paradicsomot. Fűszerezzük, sóval, borssal, jól megkeverjük és újabb 15 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

(Fotó forrása: https://www.repubblica.it/)