
A Minestrone leves, egy hagyományos Primi Piatti Olaszországban, mely egy zöldségekben gazdag leves, ami minden évszakban más a szezonálitás miatt. Térségenként is különböző, Rómában tésztával együtt fogyasztják, Milánóban rizzsel, és van ahol csak zöldségek vannak a levesben. Mindegyik változata megegyezik abban, hogy több, különböző zöldséggel készül, hüvelyesekkel együtt.
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 karfiol
- 1/2 csokor petrezselyem
- 2 burgonya
- 1 póréhagyma
- víz
- 1 gerezd fokhagyma
- Zeller
- 2 paradicsom
- 1 konzerv bab
- Olívaolaj
- 1 csésze fagyasztott zöldborsó
- Babérlevél
Minden zöldséget kockára vágunk. Egy lábosban olívaolajra dobjuk a kockára vágott hagymát, zellerszárat, répát, póréhagymát, majd pirítjuk 10 percig lassú lángon. Mikor megpuhultak fűszerezzük, babérlevéllel, petrezselyemmel, bazsalikommal és rozmaringgal. Adjuk hozzá a leszűrt babot, majd felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. 10 percig lassú tűzön főzzük, hozzá tesszük a karfiolt, majd öntsünk rá vizet, hogy ellepje, és ismét hagyjuk 10 percig főni. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük újra vízzel és lefedve 20 percig főzzük. Beletesszük a borsót, paradicsomot. Fűszerezzük, sóval, borssal, jól megkeverjük és újabb 15 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Parmezánnal megszórva tálaljuk.
(Fotó forrása: https://www.repubblica.it/)