
Gnocchi alla sorrentina
Hozzávalók 4 fő részére:
- 12-16 db bazsalikom levél
- 250 g mozzarella (nem kötelező hozzávaló)
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 700 ml bazsalikomos paradicsomöntet
- gnocchi
- 1 kg sárga burgonya (Ella),
- 300 g liszt
- 1 tojás
- só
A szósz otthoni elkészítéséhez:
- 1,2 kg friss paradicsom (hámozott paradicsomkonzerv is jó)
- friss bazsalikom, olíva olaj, só
A paradicsomszószhoz félbevágjuk a paradicsomokat, és kinyomjuk belőle a középső, magos részt. Az így kapott paradicsomokat lábosba rakjuk, és felrakjuk főni. Ha kellőképpen szétfőtt összenyomkodjuk őket, hogy megkapjuk a szósz állagát, hozzáadjuk a sót és az olíva olajat, nagyobb lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk a friss bazsalikom leveleket.
Elkészítjük a gnocchi tésztákat: Vízben megmossuk a burgonyákat, majd sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor elkészült, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük. A burgonya masszát összegyúrjuk, a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és azzal is eldolgozzuk. A tésztát formázzuk, hengereket készítünk, melyeket 2 cm-es darabokra vágunk, majd egy villával megnyomjuk, így eredeti gnocchi formája lesz. Főzés előtt kb. negyed óráig pihentetjük. Sós vízben kifőzzük a gnocchikat (akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére). A mozzarellát felkockázzuk. A kifőtt tésztát paradicsomszósszal leöntve, parmezánnal és a mozzarella darabokkal megszórva tálaljuk.