Gnocchi alla sorrentina

Hozzávalók  4 fő részére:

  • 12-16 db bazsalikom levél
  • 250 g mozzarella (nem kötelező hozzávaló)
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 700 ml bazsalikomos paradicsomöntet
  • gnocchi
  • 1 kg sárga burgonya (Ella),
  • 300 g liszt
  • 1 tojás

A szósz otthoni elkészítéséhez:

  • 1,2 kg friss paradicsom (hámozott paradicsomkonzerv is jó)
  • friss bazsalikom, olíva olaj, só

A paradicsomszószhoz félbevágjuk a paradicsomokat, és kinyomjuk belőle a középső, magos részt. Az így kapott paradicsomokat lábosba rakjuk, és felrakjuk főni. Ha kellőképpen szétfőtt összenyomkodjuk őket, hogy megkapjuk a szósz állagát, hozzáadjuk a sót és az olíva olajat, nagyobb lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk a friss bazsalikom leveleket.


Elkészítjük a gnocchi tésztákat: Vízben megmossuk a burgonyákat, majd sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor elkészült, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük. A burgonya masszát összegyúrjuk, a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és azzal is eldolgozzuk. A tésztát formázzuk, hengereket készítünk, melyeket 2 cm-es darabokra vágunk, majd egy villával megnyomjuk, így eredeti gnocchi formája lesz.  Főzés előtt kb. negyed óráig pihentetjük. Sós vízben kifőzzük a gnocchikat  (akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére). A mozzarellát felkockázzuk. A kifőtt tésztát paradicsomszósszal leöntve, parmezánnal és a mozzarella darabokkal megszórva tálaljuk.