Bruschetta

Hozzávalók négy személyre:


  • 1 házi kenyér,baguette
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 csomag mozzarella (lehetőleg bivalymozzarella)
  • 2 szép, friss paradicsom
  • só és bors

A kenyér, baguette szeleteket kenjük meg kevés olívaolajjal és dörzsöljük be a fokhagymával. Ezután néhány perc alatt pirítsuk meg őket a sütőben. Szeleteljük fel a mozzarellát és a paradicsomot. Vegyük ki a kenyeret a sütőből, a paradicsom és sajt szeleteket felváltva helyezzük el rajtuk. Nagyon rövid időre tegyük vissza a sütőbe a kenyereket, épp hogy a mozzarella megolvadjon. Tálalás előtt, ízlés szerint még egy kis olívaolajjal locsoljuk meg, sóval, borssal és friss bazsalikommal ízesítsük a kész pirítósokat.


Baguette


  • 3 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 25 g friss élesztő
  • 50 dkg liszt

  

A langyos vízben a cukrot felolvasztjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk 15 perc alatt egy melegebb helyen. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és a felfutott élesztőt, összekeverjük, majd nyújtódeszkán jók összegyúrjuk az egészet egy laza tésztává. Akkor jó, ha a kezünkről is lejön a tészta. 1 órán át meleg helyen letakarva kelni hagyjuk. 2 részre vágjuk, ujjbeggyel kinyomkodjuk belőle a levegőt, úgy hogy közben kis téglalapot formázunk belőle. A hosszanti oldalán   egy kicsit felhajtjuk, összecsípjük a tésztát, tovább hajtunk rajta, ismét összecsípjük és végül hengerré hajtjuk. Hurka alakúra nyújtjuk a kezünkkel. A másik tésztával is így járunk el. Tepsibe helyezzük a baguetteket és letakarva további 30 percig pihentetni hagyjuk. Éles késsel átlósan bevagdossuk őket, kevés vízzel meglocsoljuk, hogy ropogós legyen a tészta. 200 °C fokos sütőben, alul-felül sütéssel 20-25 perc alatt készre sütjük.