A crostata az olaszok pitéje, amit bármivel meg lehet tölteni. Ezúttal egy főzött citromos krémmel került bele, amit még lehetne díszíteni habcsókokkal, ráccsal, vagy porcukorral is. A savanyúságot természetesen lehet szabályozni a citrom mennyiségével, a két citromtól már meglehetősen savanykás íze lesz a krémnek. (Persze a citrom méretétől és fajtájától is függ ez, így főzés közben érdemes lehet megkóstolni kevergetés közben.)
Linzertésztához:
- 250 g 00-s liszt
- 135 g vaj
- 1 tojás
- 1 vaníliás cukor
- csipet só
- 70 g cukor
Össze kell gyúrni az alapanyagokat (a vajat hidegen kell beletenni a tésztába), majd amikor már
teljesen homogén, be kell tenni a hűtőbe (frissentartó fóliába csomagolva). Nagyjából 40
percet kell állnia. Ki kell nyújtani utána, beletenni egy piteformába, majd rátenni egy sütőpapírt,
amire nehezékként rizst vagy babot kell önteni. Így 25 percet sül, utána rizs nélkül még 15-20 perc
kell neki. Előmelegített sütőben 160 fokon készítjük.
Töltelékhez:
- 2 citrom leve
- 2 citrom héja
- 150 g vaj
- 180 g cukor
- 4 tojás
- 60 g keményítő
- 300 ml víz
- csipet só
- vaníliás cukor
A vajat a citrom héjával (óvatosan késsel vagy hámozóval kell leszedni róla nagyobb darabokban) és levével egy lábasban felolvasztotjuk, közben kikeverjük a keményítőt, a
cukrot és a vizet (illetve a pudingport). Amikor megolvadt a vaj belekeverjük a keményítős vizet,
majd a 4 picit felvert tojást. A citromhéjat kihalásszuk. Pár percig forrnia kell, utána a már kicsit kihűlt tésztába lehet önteni.