A mediterrán diétának
nemcsak esztétikai előnyei vannak, hanem számos súlyos betegség megelőzéséül is
kiválóan használható. Kutatások is alátámasztják, hogy a Földközi-tenger vidéken élő emberek között igen alacsony a
szív- és érrendszeri megbetegedés, a rákos megbetegedés, az elhízás, a magas
vérnyomás és az emésztési problémák.
A mediterrán diéta valójában nem más, mint egy táplálkozási modell, amire már az 1950-es évektől felfigyeltek és 2010-től az UNESCO is elismerte, mint szellemi örökséget.

Ez a modell a mediterrán vidékeken terjedt
el, így elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban, alapja a minőségi helyi termékek felhasználása, nagy hangsúlyt fektetve a szezonális zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására, valamint a különböző tápanyagok kiegyensúlyozott napi bevitelére.
A helyes napi kalóriabevitel mellett, természetesen, a testmozgásról sem felejtkezhetünk el. Déli vidékeken
élők a „minőségi időt” a testmozgással kapcsolják össze, így a szeretteikkel,
barátaikkal sétálnak, táncolnak, ezzel is az életkedvüket jobbá téve.
Mi is maga a
diéta lényege? Ezt általában egy piramissal szokták ábrázolni, aminek a szintjeire a különböző tápanyagforrásokat helyezik. Ami a piramis alján található, az a legszélesebb réteg, abból kell a napi tápanyagmennyiségnek a legtöbbet tartalmaznia.

Természetesen a térség legfontosabb alapanyaga az olívaolaj, ahol a hidegen sajtolt, úgynevezett extra szűz változat a legegészségesebb.
Egy régi mediterrán mondás
szerint „ a halnak háromszor kell a úsznia, előszőr a vízben, majd az olíva
olajban és végül a borban„, de persze nem hiányozhatnak az egyéb értékes fehérje források is, mint a sajt, húsok vagy a tojás. A különbség a mennyiségekben és az arányokban rejlik.

Fontos még a diétában a
megfelelő folyadékbevitel is, ahol szintén nem kell megvonnunk magunktól az
élet apróbb örömeit, és egy kellemes családi vacsora alkalmával koccinthatunk
egy finom olasz borral is.
Tanuljuk meg közösen ennek
az életformának az alapjait, a La dieta mediterranea, avagy a fogyókúra olasz
módra nevű kurzusunkon. Garantált lesz a jó hangulat, a jókedv és az ínyenc
vacsora!