A mediterrán diéta

A mediterrán diéta Mitől olyan egészségesek, fittek és életvidámak az olasz nők és férfiak? A válaszhoz ez alkalommal a gyomron át vezet az út, ahol a megoldást a mediterrán diétában találjuk.

A mediterrán diétának nemcsak esztétikai előnyei vannak, hanem számos súlyos betegség megelőzéséül is kiválóan használható. Kutatások is alátámasztják, hogy a Földközi-tenger vidéken élő emberek között igen alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedés, a rákos megbetegedés, az elhízás, a magas vérnyomás és az emésztési problémák. 

A mediterrán diéta valójában nem más, mint egy táplálkozási modell, amire már az 1950-es évektől felfigyeltek és 2010-től az UNESCO is elismerte, mint szellemi örökséget. 


Ez a modell a mediterrán vidékeken terjedt el, így elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban, alapja a minőségi helyi termékek felhasználása, nagy hangsúlyt fektetve a szezonális zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására, valamint a különböző tápanyagok kiegyensúlyozott napi bevitelére. 

A helyes napi kalóriabevitel mellett, természetesen, a testmozgásról sem felejtkezhetünk el. Déli vidékeken élők a „minőségi időt” a testmozgással kapcsolják össze, így a szeretteikkel, barátaikkal sétálnak, táncolnak, ezzel is az életkedvüket jobbá téve.

Mi is maga a diéta lényege? Ezt általában egy piramissal szokták ábrázolni, aminek a szintjeire a különböző tápanyagforrásokat helyezik. Ami a piramis alján található, az a legszélesebb réteg, abból kell a napi tápanyagmennyiségnek a legtöbbet tartalmaznia. 


Természetesen a térség legfontosabb alapanyaga az olívaolaj, ahol a hidegen sajtolt, úgynevezett extra szűz változat a legegészségesebb. 


Egy régi mediterrán mondás szerint „ a halnak háromszor kell a úsznia, előszőr a vízben, majd az olíva olajban és végül a borban„, de persze nem hiányozhatnak az egyéb értékes fehérje források is, mint a sajt, húsok vagy a tojás. A különbség a mennyiségekben és az arányokban rejlik. 


Fontos még a diétában a megfelelő folyadékbevitel is, ahol szintén nem kell megvonnunk magunktól az élet apróbb örömeit, és egy kellemes családi vacsora alkalmával koccinthatunk egy finom olasz borral is.

Tanuljuk meg közösen ennek az életformának az alapjait, a La dieta mediterranea, avagy a fogyókúra olasz módra nevű kurzusunkon. Garantált lesz a jó hangulat, a jókedv és az ínyenc vacsora!


H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

2025.07.17. 18:00, csütörtök

Mindenki szeretne kirobbanó formában lenni. Lehetséges mindez oly módon, hogy közben nem koplalunk, hanem finom olasz ételeket fogyasztunk? A válaszunk: igen! A mediterrán diétával legalábbis biztosan. 

Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat! Főzzük ki együtt a karcsúság titkát!

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.18. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.19. 11:00, szombat

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.21. 18:00, hétfő

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.25. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.07.26. 17:00, szombat

Enrico egy tengerparti olasz nyaralást hoz el nekünk a konyhánkba. Jártatok már az olasz tengerparton, fürödtetek Ravennában, ettetek Ripieniben valami finomságot? Ha már volt szerencsétek ezekhez a csodálatos tájakhoz, akkor biztosan szívesen nosztalgiáztok velünk, ha pedig még csak tervezitek, vagy csak szeretnétek kipróbálni ezeket az ételeket, akkor is várunk szeretettel. 

Romagna Mia - Az olasz riviéra ízei - ÉLMÉNYFŐZÉS

Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.08.07. 18:00, csütörtök
Az olasz húsételek titka a fantázián és a minőségi alapanyagokon múlik: meglepő kombinációk, egyszerű elkészítés és persze egy két mesterfogás teszik majd ellenállhatatlanná az itt elkészített ételeket - Giulionak köszönhetően remek receptekkel gazdagíthatjuk a repertoárunkat.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa - ÉLMÉNYFŐZÉS

Sapori di mare - Halas kurzus a tenger szerelmeseinek

2025.08.08. 18:00, péntek

Szeretnéd az asztalodra varázsolni a nyár, pontosabban a tenger ízeit? Szereted a halas ételeket, de az elkészítése gondot okoz vagy éppenséggel a friss tengeri hal beszerzése tűnik nehézkesnek? 

Akkor ez a kurzus tökéletes választás számodra, mert itt minden a halakról szól!


Sapori di mare - Halas kurzus a tenger szerelmeseinek

Az olasz pék remekei - édes és sós sült tésztakülönlegességek - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.08.09. 11:00, szombat
Ugye milyen klassz egy jó társaságban finom borokat kortyolgatni és házi készítésű grissiniket ropogtatni? Vagy saját sütésű focaccia-ból szendvicset készíteni reggelire? Itt megtanulhatod, hogyan lehet az otthon található legegyszerűbb alapanyagokból is fantasztikus vendégváró falatokat, ízletes uzsonnákat készíteni. 
Az olasz pék remekei  - édes és sós sült tésztakülönlegességek - ÉLMÉNYFŐZÉS

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.08.09. 17:00, szombat

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta!- Ízletes variációk a friss tésztára - ÉLMÉNYFŐZÉS

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS

2025.08.15. 18:00, péntek

Pizza... Sokkal több, mint egy egyszerű nápolyi különlegesség, de igazi kulináris és kulturális kincs, a nápolyi büszkeség, amely világszerte ismert és nagyra értékelt! De pontosan mikor született a pizza? 

Az igazi nápolyi pizza titkai! - ÉLMÉNYFŐZÉS