
Az articsókát - olaszul carciofo - imádják az olaszok: ha végignézünk egy tisztességes olasz étlapot, biztos, hogy nem hiányzik róla, még a pizzázókban sem, hiszen pizzafeltétként is népszerű.
Hogy a magyar gyerekek mind azt hiszik, hogy valami csókaféle madárról van szó, nem véletlen, hiszen mi nemigen használjuk - bár szerencsére már lehet kapni itthon is.
Az articsókának valójában a bimbóját használjuk fel: a nagyméretű, még ki nem nyílt virágkezdemények - a húsos virágalap és a csészepikkelyek - alkalmasak fogyasztásra. Párolva, sütve, hideg salátaként, előételként, mártással, pizzafeltétként is lehet enni. Ezenkívül gyógynövényként sem lebecsülendő:a friss leveleiből készült préslé antibiotikus hatású.Védi a májat, fokozza az epetermelést, csökkenti a vér zsírtartalmát, és vizelethajtó hatása is van. Valamint ne feledjük, hogy reumás betegségek kezelésében és érelmeszesedés ellen is használják.
De mi természetesen elsősorban azért szeretjük, mert finom, sokoldalú, és nagyon mediterrán!
Csak egy tanács: ha a levelek már lilásak, akkor inkább ne vegyük meg, mert könnyen lehet, hogy rágós lesz. Nem az igazi!